LibreOffice: Безплатна алтернатива на офис пакет

LibreOffice е добър, безплатен пакет от приложения за продуктивност, но как се сравнява със стандартите на Microsoft?

libreoffice_лого_и_икони

Накратко

  • LibreOffice е безплатен пакет от приложения за производителност, подобен на Microsoft Office
  • Неговите приложения изглеждат и се чувстват подобни на Microsoft Office, но изглеждат по-стари и могат да имат грешки
  • Приложенията на LibreOffice нямат мобилна и облачна поддръжка

В продължение на десетилетия пакетът от офис приложения на Microsoft доминира в пространството за продуктивност. 

Доскоро сте надграждали версията си на Word, Excel и PowerPoint на всеки няколко години, но по-новите продукти се насочват към модел на абонамент, който се таксува годишно и може да включва допълнителни програми, които не искате или от които не се нуждаете.

LibreOffice в сравнение с Microsoft Office

LibreOffice е безплатен пакет от приложения, които ще изглеждат и ще се чувстват познати на потребителите на Microsoft Office. Приложенията на LibreOffice включват аналози на най-известното трио на Microsoft – Word, Excel и PowerPoint – и техните функции и потребителски интерфейси са достатъчно сходни, за да са лесни и бързи за научаване.

Най-важното е, че те могат да отварят и редактират документи на Microsoft Office, както и да записват в тези формати. Всеки, с когото споделяте работата си, не трябва да е по-мъдър.

Трите основни приложения на LibreOffice са:

  • Writer (еквивалент на Microsoft Office: Word)
  • Calc (еквивалент на Microsoft Office: Excel)
  • Impress (еквивалент на Microsoft Office: PowerPoint).

Има също LibreOffice Base за управление на бази данни, LibreOffice Math за редактиране на формули и LibreOffice Draw за създаване на векторни графики и, в краен случай, редактиране на PDF документи.

Приложенията на LibreOffice работят на Windows, macOS и Linux.

Недостатъци на LibreOffice

Една област, в която LibreOffice не достига, са облачните връзки. OneDrive на Microsoft предлага 1 терабайт облачно съхранение и синхронизиране за 365 абонати, което е проектирано да работи добре със собствените му офис приложения. 

Някои от тези връзки включват едновременно сътрудничество върху документи и автоматично запазване и архивиране на файлове, докато работите върху тях.

Ако не се нуждаете от големи количества онлайн хранилище, има някои безплатни опции. Например, Google Диск ще ви даде 15GB безплатно, в които можете да запазите вашите LibreOffice файлове. 

Но имайте предвид, че няма да получите предимствата на отличното синхронизиране в реално време на Диск, освен ако не използвате пакета от приложения за продуктивност на Google.

Приложенията на LibreOffice също изглеждат и се чувстват като предишно поколение и има малки проблеми с качеството на живот. Те включват тромави менюта и липсващи второстепенни функции, които са твърде далеч в списъка с поправки, за които разработчиците с отворен код на непълен работен ден трябва да се справят. 

И накрая, LibreOffice е слаб по отношение на мобилната страна на нещата. Има някои налични приложения, но те са от независими разработчици и се различават по качество и функционалност. 

Например, приложението за преглед на документи LibreOffice и OpenOffice е безплатно за Android, но подобният преглед на документи LibreOffice струва няколко долара за iPhone/iPad. 

Приложението за Android се свързва с някои облачни услуги като Google Drive и Dropbox и ви позволява да редактирате файлове от Writer, Calc и Impress. Но той превзема екрана ви с реклами и има очевидни грешки при форматиране при преглед на някои документи.

Като алтернатива, мобилните приложения на Microsoft 365 са отлични за производителност на телефони и таблети, работят много добре с OneDrive и други облачни услуги (без рекламите) и не страдат от грешки при форматиране.

LibreOffice Writer срещу Word

Текстообработващите програми са месото и картофите на всеки пакет от приложения за производителност, така че LibreOffice Writer вероятно е основното съображение, когато пропускате Microsoft и неговия вездесъщ процесор: Word.

Що се отнася до това да бъде заместител на Word, Writer се чувства много подобно. Може да отваря и записва документи във файловия формат на Word (.docx) или във формат OpenDocument Text (.odt), който работи и с други текстообработващи програми.

LibreOffice Writer (вляво) и Microsoft Word (вдясно) изглеждат и се чувстват много сходни.

По-небрежният потребител ще забележи само незначителни проблеми с Writer, като трудности при редактиране на копирани и поставени URL адреси, понякога неточни селекции, когато се опитвате да маркирате текст с курсор и ограничени опции за разстояние между абзаците, наред с други. 

Вероятно най-разочароващото е склонността на Writer да се връща към стандартния си и донякъде остарял шрифт – Liberation Serif – в странни моменти, а неговият инструмент за форматиране на клонинги не винаги е напълно точен.

Има и някои елементи от менюто, поставени на малко по-труднодостъпни места, като бележки под линия и коментари, които изискват още няколко щраквания за намиране. И наборът от шрифтове е по-ограничен, отколкото в Word.

Студенти и писатели за печатни издания може да се оплакват от един конкретен пропуск: броят на думите на писателя винаги включва бележки под линия, така че е досадно, когато се занимавате с ограничения на думите, които ги освобождават. Но за разлика от Microsoft Word, това не може да се промени.

Професионалистите ще се радват да отбележат отличното изпълнение на Track Changes на LibreOffice Writer, което показва ясно промените и е лесно за използване. Но е по-трудно да се види кои потребители какви промени са направили – особено ако тези потребители не са влезли.

Коментарите и проследяването на промените са лесни за използване с LibreOffice, но не забравяйте да влезете.

Има и някои разлики между начина, по който стиловете и шаблоните се прилагат между Writer и Word, важността на които ще се свежда до това как и дали използвате тези функции.

Едно предупреждение: не забравяйте редовно да запазвате документите си. Microsoft Word и други модерни текстообработващи програми като Google Docs автоматично записват, докато вървите. 

Ако сте свикнали с това, време е да изчистите праха от старите навици и да се уверите, че натискате ctrl + S на редовни интервали, когато използвате Writer.

LibreOffice Calc срещу Excel

Calc е отговорът на LibreOffice на Microsoft Excel. Неекспертите може да бъдат шокирани от дълбочината и широтата на пълните възможности на Excel, а двама експерти от висок клас може да имат напълно различни набори от нишови функции, които използват редовно. 

В резултат на това е трудно да се сравни напълно този вид приложение за електронни таблици на професионално ниво поради броя на функциите, алгоритмите и функциите, които поддържат.

Но за обикновения потребител Calc определено е добра, безплатна алтернатива. Можете да запазвате и редактирате файлове на Microsoft Excel, както и формата OpenDocument Spreadsheet (.ods) с отворен код, наред с други. Потребителският интерфейс е много близък до Excel и изглежда, че всичките му основни функции са там.

Потребителският интерфейс на LibreOffice Calc (вляво) е много подобен на Microsoft Excel (вдясно).

Понякога CHOICE използва някои специализирани алгоритми и функции, когато управлява нашите сложни и често обширни тестови данни. Отварянето на тези файлове в Calc на LibreOffice не показа грешки, които можехме да видим, нито правенето на промени и запазването им, след което отварянето на редактираните версии в Excel.

Calc на LibreOffice няма проблеми при работата със сложни и обширни данни.

LibreOffice Impress срещу PowerPoint

Impress е може би най-различната програма LibreOffice от своя братовчед на Microsoft, PowerPoint. Но потребителите на PowerPoint от старата школа може да не забележат голяма разлика между двете програми. 

Още веднъж потребителското оформление е изключително подобно на аналога на Microsoft и неговият набор от основни функции е относително същият. 

Но благодарение на последните актуализации на PowerPoint, абонатите на Microsoft 365 имат достъп до набор от опции, базирани на изкуствен интелект (AI), дизайнерски функции и предварително направени шаблони, които не са налични в Impress.

LibreOffice показва малка разлика със своя аналог на Microsoft: Impress на LibreOffice (вляво) срещу Microsoft PowerPoint (вдясно).

Например, PowerPoint има нова функция, наречена Presenter Coach, която ви позволява да практикувате да изговаряте презентацията си на глас. Функцията ще ви каже, ако говорите твърде бързо, казвате „хм“ твърде много или отразявате думите на слайдовете си твърде близо.

PowerPoint Designer е друга нова функция на Microsoft, която ви позволява да правите подробни графики с няколко щраквания, като например промяна на списък с текст във визуална времева линия, и предоставя достъп до хиляди изображения и около 175 циклични видеоклипа, както и стилизирани шаблони.

За сравнение, Impress е като голи кости PowerPoint от миналото. Но ако сте щастливи да правите всичките си слайдове без помощта на AI и обширна галерия с изображения и видео, това е солидно приложение за презентации.