Можете ли да използвате само безплатни приложения и софтуер?

Намирането на добър безплатен софтуер за Windows е по-лесно от всякога, но какво е усещането да преминеш напълно безплатно?

Накратко

 • Можете да получите изненадваща гама от добър безплатен софтуер
 • Някои безплатни програми проследяват използването ви, други не
 • Софтуерът с отворен код има функциите, от които се нуждаете, но може да има грешки

Въпреки че пазарът на компютърен софтуер все повече се доминира от шепа компании, гамата от безплатни програми и услуги никога не е била по-широка или с по-високо качество.

Ако искате, наистина можете да преминете без пари в брой на целия си компютър. Но свалянето на тежест от портфейла ви означава да направите някои жертви.

Безопасен ли е безплатният софтуер?

Преди да напълните диска си с богатство от така наречения безплатен софтуер, разумно е да бъдете предпазливи. Много телефонни приложения се оказват рекламирани, продават вашите данни на трети страни или промъкват зловреден софтуер (зловреден софтуер) на вашите устройства.

Ключът е да използвате софтуер от известни компании като офис пакета на Google – имайте предвид, че тези компании пак ще печелят пари от вас по някакъв начин – или можете да се обърнете към общността с отворен код. Но винаги се опитвайте да проверявате рецензии и коментари от други потребители.

Какво е отворен код?

Движението за отворен код е свободна асоциация на разработчици, които вярват в свободния софтуер и прозрачността в технологиите. 

Софтуерът с отворен код позволява на другите да имат достъп, да проверяват и копират вътрешната му работа, чак до основния му код, така че всички неприятни трикове бързо ще бъдат уловени от други членове на тази страстна общност.

Всеки може да напише и предложи промени в приложение, след което да ги изпрати онлайн. Ако е популярно или достатъчно полезно, разработчиците на приложението може да го добавят. 

Недостатъци на безплатния софтуер

Когато голяма компания като Google създава безплатен софтуер, това далеч не е алтруистично. 

Например Google прави пари от вас, като събира потребителски данни за реклама. От вас зависи да решите дали имате проблем с това или не. Винаги е добра идея да проверите политиката за поверителност на компанията и дори да прочетете потребителското споразумение, преди да инсталирате ново приложение.

Някои платени услуги предлагат безплатни версии, които идват с реклами. Тези реклами могат да бъдат кратки и редки или бомбардиращи. Обикновено можете да ги деактивирате срещу заплащане, но дори и с реклами, софтуерът трябва да е напълно функционален. 

Другият тип така наречен „freemium“ софтуер е, при който някои функции се отключват само след плащане.

Програмите с отворен код обикновено няма да събират вашите данни или да ви показват реклами. Но те често имат по-малко функции, по-тромави потребителски интерфейси (UI) и грешки. Проблемите понякога могат да отнемат много време, за да бъдат коригирани, тъй като програмистът може да работи върху него в свободното си време без заплащане.

Има също настройки за стабилност и качество на живот (QOL). Големите софтуерни и технологични компании имаха много време да разберат какво очакват хората от техния софтуер. 

Изисканите нови функции може да привличат вниманието, но това, което много хора наистина искат, веднъж беше обобщено от Apple: „Просто работи“. Разработчиците с отворен код нямат време или ресурси, за да достигнат това ниво на усъвършенстване.

И накрая, безплатните приложения, особено тези с отворен код, изглеждат малко старомодни. Това може да звучи като заяждане, но ако сте свикнали с изчистения дизайнерски вид на платения софтуер и преминете към програма, която е по-малко красива и по-утилитарна като дизайн, може да се почувствате сякаш сте се върнали назад, дори ако все още имате всички функции, от които се нуждаете.

Безплатен офис софтуер

Има много безплатни алтернативи на пакета Microsoft Office. Основните две вероятно са приложенията на Google и LibreOffice. Но други опции включват Polaris, Zoho Workplace и FreeOffice, между другото.

Офис пакет на Google

Google има огромен брой приложения, но основните му офис са:

 • Документи (текстообработка)
 • Листове (електронни таблици)
 • Слайдове (презентации).

Приложенията на Google са лесни за използване и имат едни от най-добрите онлайн облачни синхронизации от всяка друга програма. Но те не работят много добре с Microsoft Office – което може да е проблем, ако споделяте файлове с други хора. 

Можете да експортирате файлове в удобни за Microsoft формати и да редактирате файлове на Microsoft, но определено не е това, за което Google е проектирал своите приложения.

Пакетът на Google също е проектиран за онлайн употреба, така че наистина се нуждаете от добър интернет достъп през повечето време. Документите могат да бъдат изтеглени за офлайн достъп, но това се прави за всеки отделен случай, вместо автоматично да се записват на вашето устройство за съхранение.

LibreOffice

Основните три приложения на LibreOffice са:

 • Писател (текстообработка)
 • Calc (електронни таблици)
 • Impress (презентации).

Ако всичко, което искате, е безплатна алтернатива на опорите на Microsoft, LibreOffice вероятно е най-добрият ви залог. Интерфейсът му изглежда като нещо от края на 90-те или началото на 2000-те, но можете лесно да редактирате и запазвате файлове във форматите на Microsoft.  

Adobe Acrobat DC е може би най-популярният PDF преглед, но има много други, които също ви позволяват да маркирате, зачертавате или добавяте бележки към текста.

Безплатни PDF четци и редактори

Има много безплатни програми, които могат да преглеждат и редактират PDF файлове. Някои от тях са специализирани PDF четци или редактори, докато други са многофункционални програми, които имат вградена PDF поддръжка.

PDF четци

PDF четците ви позволяват да преглеждате PDF файлове, но позволяват минимално редактиране, ако има такова. Те също така обикновено не ви позволяват да промените типа на файла, но повечето ви позволяват да маркирате текст и да поставяте коментари. 

Ето само някои от наличните безплатни програми за преглед на PDF:

Adobe Acrobat Reader DC има безплатна версия, която можете да коментирате, маркирате, подписвате и отпечатвате PDF файлове. Но не можете да експортирате в други формати, да добавяте пароли или да създавате PDF от нулата.

Уеб браузърът Microsoft Edge е ефективен PDF четец/редактор. Освен да коментирате и подчертавате, можете да рисувате върху документи. Освен това има функция за текст към глас, която чете документи на глас.

Foxit Reader е добре осигурен PDF четец, който ви позволява да маркирате текст, да коментирате и да пишете свой собствен текст върху PDF файловете, наред с други неща.

Sumatra PDF е PDF четец с отворен код, но е чист, без функции за коментиране или подчертаване.

PDF редактори

Ако търсите перфектен безплатен Windows PDF редактор, алтернатива на Adobe Acrobat Standard DC ($18,69/месец), Acrobat Pro DC (21,99/месец) или други платени професионални програми, нямате късмет. Но има някои не толкова перфектни опции.

Две от най-популярните са LibreOffice Draw с отворен код и Inkscape. Това са програми за графики и диаграми, които имат вградени някои функции за редактиране и създаване на PDF. 

Те не са толкова ориентирани към задачите, колкото премиум PDF редакторите, и техните потребителски интерфейси са по-малко лесни за използване. Но като се има предвид цената на професионалните алтернативи, те си струва да бъдат разгледани.

Безплатна музика

Услугите за стрийминг на музика често имат безплатно абонаментно ниво, което понякога идва с реклами и по-ограничен набор от функции. 

Spotify, Deezer, SoundCloud и Idagio (за класическа музика), всички имат безплатни нива. 

Bandcamp предлага безплатна музика с опция за закупуване на повече. iHeartRadio ви позволява да слушате различни радиостанции, както и да предавате поточно от изпълнители при поискване. Има и други радиоприложения като ABC listen и BBC iPlayer.

Не използвайте безплатни VPN

Най-добре е да избягвате безплатните виртуални частни мрежи (VPN) . VPN мрежите изискват разрешения, които им позволяват да проникнат дълбоко във вашата операционна система, така че това е ефективен начин за зареждане на злонамерен софтуер и други неприятности на вашето устройство. Придържайте се към платени, надеждни доставчици.

Но има една опция, която можете да преследвате: TOR . Съкращение от The Onion Router, TOR е глобална мрежа от криптирани, анонимни сървъри. Той е безопасен за използване и запазва трафика и самоличността ви частни, дори от сървърите, през които преминава. 

Можете да изтеглите безплатно браузъра TOR за Windows, Mac, Linux и Android. По-бавен е от средностатистическия платен VPN, но вероятно е най-сигурният начин да получите безплатно сигурност в стил VPN.

Безплатно редактиране на изображения и видео

Безплатните редактори на изображения и видео изминаха дълъг път. За нещо по-малко от закалени професионалисти, не трябва да търсите твърде далеч. 

Някои безплатни редактори на изображения включват:

 • GIMP
 • Photo POS Pro
 • Тъмна маса
 • Snappa
 • Canva
 • Inkscape

GIMP е добре оборудвана и безплатна алтернатива на Adobe Photoshop за редактиране на изображения.

Някои безплатни видео редактори включват:

 • OpenShot
 • Shotcut
 • HitFilm Express
 • DaVinci Resolve
Пингвинът Тукс е дългогодишният талисман на Linux.

Използвайте Linux за безплатна операционна система

Повечето съвременни компютри идват с предварително инсталирана операционна система (ОС), но ако имате нужда от надграждане на операционната система и не искате да дадете стотици долари за Windows 10 Home, можете да се обърнете към безплатна Linux дистрибуция (дистро).

Първите стъпки с Linux са по-лесни от всякога, но има повече Linux дистрибуции като Mint, Elementary OS, Manjaro и много други. Ако обмисляте да преминете към Linux, потърсете наоколо, за да видите коя дистрибуция ще ви свърши работа. 

Например, може да искате да потърсите кой най-точно отразява потребителския интерфейс на Windows 10 или macOS. Може да искате най-безпроблемната дистрибуция или такава с голяма потребителска база, за да можете бързо да намирате отговори за всеки проблем, който срещате.

Много от безплатните програми, които споменахме, работят и на Linux, особено тези с отворен код. Когато безплатният софтуер е съчетан с безплатна операционна система, вие наистина можете да освободите цифровия си живот.

Безплатни услуги за архивиране

Безплатните програми за архивиране в облак и локалните програми за архивиране обикновено нямат криптиране, автоматизация, известия и определени видове архивиране. Както при антивирусните услуги, те обикновено са безплатни версии на платени програми.

Ако възнамерявате да използвате безплатен софтуер за архивиране, първо установете вида архивиране, който искате да направите, и функциите, които искате. След това вижте дали някои безплатни опции отговарят на вашите нужди.

Освен това имате възможност да запазвате важни файлове в безплатни онлайн услуги за съхранение в облак като Google Drive (15 GB безплатно), Dropbox (2 GB безплатно) или Microsoft OneDrive (5 GB безплатно).